İş Sağlığı ve Güvenliğinde 2014 Rehber Yılı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, iş sağlığı ve güvenliği bilincini hem iş yerlerinde hem de işçilerde oturtmak için 2014 yılının rehberlik yılı olacağını bildirdi.

Bakan Çelik, sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldiği toplantıda, hükumetin son yıllardaki yatırımlarına değinerek, büyük atılımların gerçekleştirildiğini söyledi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın Türkiye açısından önem taşıdığını belirten Çelik, ufak bir ihmal nedeniyle bir işçinin hayatını kaybetmesinin bedelinin ödenmesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Üretimin önemli olduğunu ancak bunun sağlıklı ve güvenli bir ortamda sağlanması gerektiğine işaret eden Çelik, bakanlığının çalışanların hakkını ve hukukunu koruma gayretinde olduğunu aktardı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’na değinen Bakan Çelik, şöyle konuştu:

“Bu yasa, Türkiye’nin eksiğiydi, çıktı. Bu yasa için 2014’ü uygulama yılı ilan ettik. Yani ‘geldim, baktım, cezayı yazdım’ anlayışı yok. İş sağlığı ve güvenliği bilincini hem iş yerlerimizde hem de hem işçimizde oturtmak için 2014 rehberlik yılı olacak. Siz ve işçi kardeşlerim eksiklerini giderecek, 2014 yılında herhangi bir sorun yaşanmadan iş sağlığı ve güvenliği açısından bütün sistemi iş yerlerinde oturtmuş olacağız. 2015’ten sonra biraz daha müeyyideler gündeme gelecek. Onun için bir yıllık süre önemli.”

– “Tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleriyle ilgili düzenleme”

Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 10 kişinin altındaki tehlikeli çok tehlikeli iş yerlerinde çalışanlarla ilgili ücretlerin ödendiğini hatırlattı.

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın 10 kişinin üzerinde çalışan bu tür iş yerlerinde bazı değişiklikler getirdiğini ifade eden Çelik, yasanın sadece 10 ila 49 işçi arasında işçi çalıştıran tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerleri için bazı değişiklikler taşıdığını belirtti.

Yasanın işveren için ciddi bir yük ve sıkıntı taşımaması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Benim sizlere tavsiyem özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde olumsuzlukların olmaması, bir canın kaybolmaması, bir meslek hastalığının olmaması, bir işçimizin uzuvlarını kaybetmemesi adına daha dikkatli ve güvenilir iş yerlerine sahip olmanızdır” dedi.

Çelik, konuşmasının ardından katılımcı iş adamlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: http://www.csgb.gov.tr/csgbPortal/csgb.portal?page=haber&id=basin879

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.